Edco gaat duurzaam dieselen

Edco in Genk is sinds 2009 actief als adviseur, opleider en klankbord in de transportsector en logistiek. De onderneming draagt kwaliteit en verantwoordelijkheid hoog in het vaandel. Ook als het op ons milieu aankomt. Een onderwerp waar je in de transportsector een voornaam verschil mee kan maken. Daarom is besloten om als goed voornemen vanaf 2022 voortaan de vloot op HVO 100 te laten rijden.

Frank Van Langendonck CEO Edco:

“Met deze beslissing investeren we in lange termijn voordelen voor het milieu. Het mooie is dat we vanaf dag 1 de impact van onze dieselvoertuigen op het klimaat en leefomgeving enorm reduceren. HVO 100 is immers het duurzame alternatief voor diesel. Het wordt geproduceerd uit hernieuwbare en duurzame grondstoffen. Doordat HVO 100 een vergelijkbare chemische samenstelling heeft als conventionele dieselbrandstof, zijn er geen aanpassingen nodig aan de motoren of de distributiesystemen en kunnen we dus direct onze bijdrage aan een beter klimaat voelbaar maken!”

Waarom Edco voor HVO 100 kiest.

HVO staat voor “Hydrotreated Vegetable Oil” en is de meest duurzame dieselbrandstof van dit moment. Door de behandeling met waterstof heeft het product dezelfde eigenschappen als gewone diesel, behalve de bio-oorsprong. Het wordt geproduceerd uit bio-afval zoals plantaardige, dierlijke en/of gebruikte eetbare olie.


Rijden op HVO diesel biedt enorme voordelen op het gebied van duurzaamheid. Denk aan een zeer hoge CO2-reductie van maar liefst 90% WTW (TTW is het zelfs CO2-neutraal!) en een veel lagere uitstoot van schadelijke emissies zoals fijnstof, NOx, roet en zwavel.

Deze 8 duurzame voordelen van HVO diesel

 • Volledig fossielvrij
 • Bestaat uit hernieuwbare grondstoffen
 • Geproduceerd uit ISCC-EU gecertificeerde grondstoffen
 • Zeer lage CO2-uitstoot (-90% t.o.v. diesel)
 • Minder uitstoot van fijnstof, roet en stikstof
 • Bevat vrijwel geen zwaveldeeltjes en aromaten
 • Is goed biologisch afbreekbaar
 • Vrijwel geen dieselgeur meer
 • Geschikt voor bestaande dieselvoertuigen

Overstappen naar HVO is heel eenvoudig. Een groot voordeel is dat dieselvoertuigen geen technische aanpassingen nodig hebben voor het gebruik van HVO. Bovendien kan deze diesel probleemloos langdurig opgeslagen worden zonder verlies van kwaliteit – ook tijdens de wintermaanden.

HVO kan zowel puur als geblend met fossiele diesel gebruikt worden. HVO100 (= 100% ofwel puur gebruik) heeft uiteraard de grootste duurzaamheidsvoordelen en voldoet aan de EN15940 specificatie voor paraffinische dieselbrandstof. Voordeel van een blend als HVO20 (= 20% HVO geblend met 80% diesel) is dan weer dat het voldoet aan de EN590 norm voor conventionele diesel, terwijl u toch al uw gebruik van fossiele diesel en de CO2-uitstoot vermindert.

Over Edco

Anno 2021 is de onderneming uitgegroeid tot een unieke partner dat bedrijven een totaalpakket aanbiedt in transport:

 • Een uitgebreid, kwalitatief opleidingspakket,
 • een rijschool gespecialiseerd in C en CE,
 • uitgebreide dienstverlening en advies
 • een uitzendkantoor in transport en logistiek.

Hiermee speelt Edco handig in op een sterk veranderend transportlandschap en groeit het bedrijf jaar na jaar met klanten over heel Vlaanderen. Het is logisch dat we dan ook graag meebouwen aan een goede toekomst voor de hele sector en de impact ervan op onze leefomgeving.

“We kennen allemaal de problematiek van te hoge uitstoot van CO2, broeikasgassen en aantasting van de ozonlaag. Uitdagingen die zich wereldwijd voordoen. Toch gaat het ook hier over problemen met een lokale oorsprong en lokaal effect.

Vraag je maar af wat er in de lucht rond onze verkeerswegen hangt. Zodra een vrachtwagen voorbijrijdt is de geur van uitlaatgassen te ruiken. Daarnaast is er nog een mix van uitstoot die je niet ziet of ruikt. Het verminderen van die uitstoot is zowel voor het totale als voor het lokale milieu van belang. Die opdracht begint bij jezelf. Daarom rijden onze voertuigen vanaf vandaag op milieubeschermende brandstof. Tijd voor duurzaam dieselen!” besluit Frank Van Langendonck

Meer info of vragen? Frank Van Langendonck
CEO Edco
frank@edcobv.be